Terug naar overzicht

Voedingscoach Andrea over menopauze en gewichtstoename

Andrea artikel Menopauze

Voedingscoach Andrea uit vestiging Brasschaat versterkt ons team al vier jaar. Ze is bij Proti Balance terechtgekomen toen ze op 52-jarige leeftijd midden in de menopauze zat. Dit veel te weinig besproken doch natuurlijk proces bracht zoals voor zovele vrouwen ook voor Andrea de nodige extra kilo's met zich mee. Ze vond bij onze collega's de hulp om die kilo's op een gezonde manier kwijt te raken. Ze was zodanig blij met haar resultaten dat ze besloot een opleiding te volgen en haarzelf meer te verdiepen in de gezondheidsvoordelen van extra proteïnen en suppletie in het dagelijks leven. Naast het begeleiden van onze klanten bij gewichtsverlies en het bieden van een juist en persoonlijk advies bij het gebruik van voedingssupplementen en sportvoeding, helpt ze ook specifiek met veel plezier klanten tijdens de menopauze en het ouder worden. Andrea en haar collega's helpen u graag op weg naar een sterker en gezonder leven. Lees hieronder snel verder hoe de menopauze invloed heeft op ons gewicht!

Verlies van spiermassa

Met het ouder worden verliest u geleidelijk spiermassa, een proces dat bekendstaat als sarcopenie. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar ontwikkelt zich langzaam over de jaren heen. Misschien merkt u dat het tillen van dezelfde dingen, zoals een emmer of stofzuiger, zwaarder aanvoelt dan vroeger, of dat het wandelen met een helling meer inspanning kost dan u gewend was. Dit komt doordat onze spiermassa afneemt naarmate we ouder worden, vooral als we niet actief werken aan het behoud en versterken van onze spieren.

Overgang en verlies van spiermassa

De overgang is een fase waar iedere vrouw mee te maken krijgt. Het is een periode - zoals bijvoorbeeld de puberteit er ook eentje is - waarin er veranderingen in het lichaam voelbaar zijn. Tijdens de overgang produceert het lichaam minder oestrogeen, het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Dit heeft niet alleen invloed op de menstruatiecyclus, maar veroorzaakt ook andere fysieke veranderingen.

Verband tussen gewichtstoename en verminderde spiermassa

Spiermassaverlies is een van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat vrouwen tijdens de overgang in gewicht toenemen. Spieren zijn namelijk metabolisch actiever dan vet, wat betekent dat ze zelfs in rust meer calorieën verbranden dan vetweefsel. Naarmate de spiermassa afneemt, vertraagt uw stofwisseling en dus het aantal calorieën dat uw lichaam in rust verbrandt. Als u uw voedingsgewoonten hierop niet aanpast en/of uw fysieke activiteit niet verhoogt, kan dit leiden tot gewichtstoename.

Bovendien verandert uw hormoonbalans tijdens de overgang. De daling van oestrogeen kan invloed hebben op waar uw lichaam vet opslaat, waardoor u wellicht merkt dat er meer vet op de buikzone wordt opgeslagen.

Preventief werken

We kunnen preventief de spieren ondersteunen door voldoende te bewegen, stress te verminderen en gebruik te maken van de juiste voeding en supplementen. Voeding speelt een cruciale rol: eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor uw spieren. Zorg ervoor dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt via uw voeding. Hiervoor kunt u gebruik maken van ons grote assortiment aan maaltijden bij Proti Balance. Daarnaast kan u in onze winkels terecht voor supplementen zoals de Concap amino. Deze aminozuren ondersteunen het behoud van de spieren tijdens het ouder worden. Ook X-Nutri Collagen + heeft een positieve invloed op het kraakbeen, deze zorgen ervoor dat u soepeler beweegt tijdens uw dagelijkse activiteiten of sportmomenten. 

Daarnaast is beweging van groot belang. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het rustig aan te doen, is het juist nu essentieel om actief te blijven. Probeer te trainen op kracht; hierdoor gaat u niet alleen spieren opbouwen maar ook de botdichtheid verbeteren. Ook yoga is een sport die zeker goed is om te werken aan de flexibiliteit en balans van het lichaam, het houdt het lichaam soepel en stabiel. Om optimaal het lichaam te ondersteunen kan u best ook regelmatig cardio oefeningen inplannen. De combinatie van cardio, stretch en kracht zorgt immers voor de beste bescherming van het menselijk lichaam. 

Tot slot is het belangrijk om tussendoor ook voldoende rust te nemen. Een goede nachtrust, regelmatige beweging en effectieve stressbeheersing zijn onmisbaar, omdat slaap uw lichaam helpt herstellen en uw welzijn ondersteunt.

Proti Balance

Wilt u graag meer advies voor zowel een gezonde levensstijl als het verliezen van gewicht, aarzel niet om even vrijblijvend of op afspraak langs te komen in ons filiaal te Vorselaar of Brasschaat. Ook voor advies op maat voor supplementen bent u steeds bij ons welkom. 

Foto Credit Roy Sevit Photography

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.